15:00

Babka ziemniaczana z kiełbasą i czosnkiem



Zawsze im bliżej zimy, mojemu mężowi włącza się sentyment do podlaskiej kuchni - ziemniaczanej kuchni. Uwielbiamy w domu babkę ziemniaczaną, kartacze i kiszkę ziemniaczaną. A skoro już jesień, za oknami zimnoooo to przyszedł czas na babkę ziemniaczaną.



Składniki:


Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski. 

W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. 

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 100 minut od momentu nagrzania. Babkę podajemy na ciepło z jogurtem greckim, ale najlepsza jest następnego dnia - pocięta na kawałki i podsmażona na patelni.








Na zdjęciach:
  • talerz duży ozdobny - Pepco

7 komentarzy:

  1. Baby nie jadłam chyba z dwa lata. Narobiłaś mi smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wczoraj robiłam trochę inaczej ale za to wszystkim bardzo smakowala

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wczoraj robiłam trochę inaczej ale za to wszystkim bardzo smakowala

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wczoraj robiłam trochę inaczej ale za to wszystkim bardzo smakowala

    OdpowiedzUsuń
  5. Piec w 170°C. przez 100 minut?

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, babka prezentuje się wyśmienicie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie