Zawsze
im bliżej zimy, mojemu mężowi włącza się sentyment do podlaskiej kuchni
- ziemniaczanej kuchni. Uwielbiamy w domu babkę ziemniaczaną, kartacze i
kiszkę ziemniaczaną. A skoro już jesień, za oknami zimnoooo to
przyszedł czas na babkę ziemniaczaną.
Składniki:
- 3kg ziemniaków
- 0,5kg swojskiej kiełbasy
- 300ml mleka
- 180g mąki pszennej
- 3 cebule szalotki
- 2 jajka
- 4 łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski.
W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 100 minut od momentu nagrzania. Babkę podajemy na ciepło z jogurtem greckim, ale najlepsza jest następnego dnia - pocięta na kawałki i podsmażona na patelni.
Na zdjęciach:
- talerz duży ozdobny - Pepco
Baby nie jadłam chyba z dwa lata. Narobiłaś mi smaku :-)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj robiłam trochę inaczej ale za to wszystkim bardzo smakowala
OdpowiedzUsuńJa wczoraj robiłam trochę inaczej ale za to wszystkim bardzo smakowala
OdpowiedzUsuńJa wczoraj robiłam trochę inaczej ale za to wszystkim bardzo smakowala
OdpowiedzUsuńPiec w 170°C. przez 100 minut?
OdpowiedzUsuńtak, już poprawiłam... :) przepraszam
UsuńŚwietny przepis, babka prezentuje się wyśmienicie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń