15:00

Sernik cytrynowy na kruchym cieście


Mocno cytrynowy i zbity niczym schłodzone ptasie mleczko - w smaku obłędny. Wręcz kłóciliśmy się o ostatni kawałek :)


Składniki:
(szklanka ma 250ml, tortownica 28cm)

Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 150g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli
Krem serowy


Wyrabiamy kruche ciasto z mąki, cukru, masła, soli i żółtka. Ugniecioną kulkę chłodzimy w lodówce przez 30 minut, następnie rozwałkowujemy i wykładamy dno tortownicy. Podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 160*C. Studzimy. 


Ser ucieramy z oliwą, pudrem, jajkami, jogurtem naturalnym. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, mascarpone, skórkę cytrynową i sok. Sernik pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy jeszcze 30 minut. Ostudzony możemy śmiało kroić, gdyż masa powinna być zwięzła i piankowa, a nie klasycznie puchata.

Dla wersji bardziej puchatej – aczkolwiek ta smakuje mi najbardziej, sugeruję oddzielić jajka na żółtka i białka. Po dodaniu wszystkich składników, na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość.





Na zdjęciach:

 http://porcelanabogucice.pl/
 

3 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie