Przepis na ser smażony z kminkiem mam jeszcze w starym zeszycie kulinarnym, pisanym przez moją mamę. Tamta wersja jest jednak dłuższa w przygotowaniu, ser zostawia się na dwa dni w temperaturze pokojowej i dopiero smaży. Dzisiejsza wersja jest mniej skomplikowana i znacznie szybsza.
- 30g wiśni suszonych od Piątnicy
- 750ml mleka 2%
- 750g sera białego półtłustego
- 1 jajko
- 60g oleju kokosowego (jeśli chcecie uzyskać efekt żółtego sera użyjcie masła)
Przepis podpatrzyłam na blogu W kuchennej krainie - ale zmodyfikowałam go wg własnego pomysłu :)
Mleko podgrzewamy, do gorącego dodajemy twarożek i gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu - od czasu do czasu mieszamy. Ser odcedzamy na sitku - jest bardzo drobny, więc durszlak może mieć za duże oczka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy odcedzony ser i roztrzepane jajko. Całość smażymy przez 15 minut, na ostatnie 5 minut dodajemy wiśnie. Ser przekładamy do foremek - nie dociskamy go - i wstawiamy do lodówki.
Przygotowałam serki w małych foremkach, więc po 60 minutach były już gotowe.
Wygląda wspaniale. Z chęcią zrobię taki serek :-) pozdrawiam i milego dnia życzę :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Z chęcią zrobię taki serek :-) pozdrawiam i milego dnia życzę :-)
OdpowiedzUsuń