10:30

Ser smażony z suszonymi wiśniami

 



Przepis na ser smażony z kminkiem mam jeszcze w starym zeszycie kulinarnym, pisanym przez moją mamę. Tamta wersja jest jednak dłuższa w przygotowaniu, ser zostawia się na dwa dni w temperaturze pokojowej i dopiero smaży. Dzisiejsza wersja jest mniej skomplikowana i znacznie szybsza.


Składniki:
  • 30g wiśni suszonych od Piątnicy
  • 750ml mleka 2%
  • 750g sera białego półtłustego
  • 1 jajko
  • 60g oleju kokosowego (jeśli chcecie uzyskać efekt żółtego sera użyjcie masła)

Przepis podpatrzyłam na blogu W kuchennej krainie - ale zmodyfikowałam go wg własnego pomysłu :) 


Mleko podgrzewamy, do gorącego dodajemy twarożek i gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu - od czasu do czasu mieszamy. Ser odcedzamy na sitku - jest bardzo drobny, więc durszlak może mieć za duże oczka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy odcedzony ser i roztrzepane jajko. Całość smażymy przez 15 minut, na ostatnie 5 minut dodajemy wiśnie. Ser przekładamy do foremek - nie dociskamy go - i wstawiamy do lodówki. 

Przygotowałam serki w małych foremkach, więc po 60 minutach były już gotowe.

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale. Z chęcią zrobię taki serek :-) pozdrawiam i milego dnia życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Z chęcią zrobię taki serek :-) pozdrawiam i milego dnia życzę :-)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie