10:30

Schab w mleku i cebuli



To bardzo stary, wręcz babciny przepis na kruche i pyszne schabowe. Wbrew obecnej opinii, ten przepis ma o wiele dłuższy staż niż popularny program "kuchenne rewolucje" :) 



Składniki:
  • 2 kotlety schabowe
  • 2 szalotki
  • 250ml mleka 
  • pieprz młotkowany lub świeżo mielony
  • 4 łyżki oleju kokosowego (lub smalec czy oliwa)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki jasnej

Schab rozbijamy na 1cm kotlety. Pierwszy kawałek układamy w misce, posypujemy pokrojoną szalotką, układamy drugi kolet i ponownie dodajemy cebulę szalotkę, całość zalewamy mlekiem. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.


Jajko roztrzepujemy, kotlety doprawiamy jedynie pieprzem i moczymy w jajku. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub inny tłuszcz) i bezpośrednio przed samym smażeniem mięsa, szybko obtaczamy je w mące. Smażymy na złoto. 



Tak przygotowane kotlety są przepyszne, genialne i niesamowicie kruche. W mojej wersji obiadowej zostały podane na chmurce z buraczków zasmażanych od Orzech i w towarzystwie małych ziemniaków oraz fasolki żółtej. 



Osobiście polecam buraczki zasmażane z tego konkretnego słoiczka. Dlaczego? Pomijając fakt ładnego, uroczego słoiczka i to, że testuję produkty tej firmy - szczerze kupiłabym te buraczki w sklepie. Smakują wspaniale, są lekko gęste i ich przygotowanie wymaga jedynie podgrzania na patelni. Ich smak jest bardzo bliski temu, który znam z domu rodzinnego i kompletnie nie potrzebują dodatkowego doprawiania. Jeden słoiczek - a nie jest mały 0,7l - zjedliśmy na pół z mężem :) Zdecydowanie polecam buraczki i kapustę zasmażaną tej firmy, to chyba moje ulubione produkty.




Na zdjęciach: 

3 komentarze:

  1. W cebuli robiłam, ale później nam się znudziły. Ciekawa jestem jak smakuje taki schab z mleka :)
    Moje-ukochane-czytadelka

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, schab moczony w mleku jest wspaniały, kruchutki i w ogóle pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam już ta wersję schabowego;jest naprawdę kruchy i wyjątkowy w smaku! uwielbiam! zapraszam na ''roladki z karkówki czerwoną kapustą'';pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/04/roladki-z-karkowki-nadziewane-czerwona.html

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie