17:00

Paluszki z ciasta francuskiego

 


Genialne paluszki nadziane kabanosem z indyka i podane z meksykańskim sosem. Znikają szybciej, niż zostały zrobione. Smakują pysznie zarówno na zimno i na ciepło :)



Składniki:


Ciasto francuskie rozwijamy z rolki, kroimy na paski szerokości 3cm i długości odpowiadającej kabanosowi dodając po 1cm z każdej strony. Kabanosa umieszczamy na kawałku ciasta, zawijamy końce do środka i rolujemy ciasto na kształt paluszka. Należy dobrze docisnąć ciasto i je skleić, by podczas pieczenia kabanos nie wyleciał ze środka. Paluszki pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200*C przez około 6-8 minut. 



Polecam z sosem meksykańskim, który dzięki swojej pikanterii świetnie wzbogaca smak paluszków. 








Na zdjęciach:
  • talerz duży płaski Onse Colle - Villa d'Este

3 komentarze:

  1. Bardzo fajne. Kabanosy już zamykałam w ciasto francuskie ale troszkę inaczej. Twoja propozycja zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne. Kabanosy już zamykałam w ciasto francuskie ale troszkę inaczej. Twoja propozycja zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie