15:00

Mini chlebki z oliwkami nadziewanymi suszonymi pomidorami

 




Od wczoraj trwa w Lidlu grecki tydzień i z tej okazji zapraszam Was na mini chlebki z kuszącą oliwką w środku.


Składniki:
(6 mini chlebków/ 1 duży)

 
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą i płatkami. Na małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by ciasto nadal pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być trochę lejące ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę keksówkę lub mini foremki wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto chlebowe i wciskamy po 4 oliwki na każdą foremkę. Przykrywamy i zostawiamy na 40minut. 
 
Piekarnik nagrzewamy do 200*C, ciasto chlebowe smarujemy wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Chleb pieczemy 45 minut - małe chlebki 30 minut, ciepłe wyciągamy z piekarnika i od razu z formy. Nie zdejmujemy papieru aż do momentu, gdy ciasto nie wystygnie. Smarujemy powierzchnię wodą i zostawiamy do ostudzenia. 




3 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie