Od wczoraj trwa w Lidlu grecki tydzień i z tej okazji zapraszam Was na mini chlebki z kuszącą oliwką w środku.
(6 mini chlebków/ 1 duży)
- 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850
- 7g suchych drożdży
- 100g płatków (ja mam mieszankę owsianych, orkiszowych i gryczanych)
- 350ml wody
- pół łyżeczki soli
- 24 oliwki kalamon nadziewane suszonymi pomidorami od Lidl - grecki tydzień
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą i płatkami. Na małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by ciasto nadal pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być trochę lejące ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę keksówkę lub mini foremki wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto chlebowe i wciskamy po 4 oliwki na każdą foremkę. Przykrywamy i zostawiamy na 40minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C, ciasto chlebowe smarujemy
wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Chleb pieczemy 45 minut - małe chlebki 30 minut, ciepłe
wyciągamy z piekarnika i od razu z formy. Nie zdejmujemy papieru aż do
momentu, gdy ciasto nie wystygnie. Smarujemy powierzchnię wodą i
zostawiamy do ostudzenia.
aż ślinka leci <3
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis :) i jak zwykle śliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te chlebki :-)
OdpowiedzUsuń