10:55

Kruche ciasto z wiśniami

 





Bardzo kruche ciasto z wiśniami, które idealnie przeżyje każdą podróż. Zrezygnowałam z robienia miękkiego, piankowego środka na rzecz "ciasta budyniowego". Ciasto było skazane na podróż samochodem w największe upały :)






Składniki:
(tortownica 20cm)
Z przepisu na kruche ciasto: jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, jeden do lodówki. Po 30 minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy tortownicę i podpiekamy na złoto (około 15min) w temperaturze 190*C. 

 
Białka miksujemy na sztywno. Przesiewamy cukier oraz budyń i szpatułką łączymy z masą białkową. Wlewamy masę do tortownicy i układamy gęsto wiśnie. Pozostałe ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Zapiekamy 30minut w temperaturze 180*C. 






Na zdjęciach:
  • porcelanowy talerzyk – Scherzer

1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie