11:00

Gulasz z kruchej miski



Jak ugotować "coś" z gotowego produktu? Długo się nad tym zastanawiałam, gdy dostałam słoiczek linii Stoczek z gulaszem węgierskim z papryką. Z pomocą przyszedł mi mój mąż i jego pomysł na męskie gotowanie. No może nie takie męskie... kruche ciasto robiłam ja ;) 

 
 

Składniki:
(5 miseczek)

Zgodnie z przepisem na kruche ciasto - Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180*C, ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 4 minuty.



Kruchą miseczkę wyciągamy z formy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i napełniamy gulaszem. Jeśli nie wyjmiecie kruchych miseczek, to po dociążeniu ich sosem będzie można je jeść tylko z foremki, ciężar nie pozwoli wyciągnąć ich w całości.  



Kruche miseczki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180*C. Wyciągamy, studzimy przez 5 minut i za pomocą łopatki ciepłe miseczki przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy pieprzem cytrynowym.




7 komentarzy:

  1. Nie ma co, wygląda pięknie! Ale mnie zainteresowałaś ;) Chyba zrobię coś takiego w weekend, wczoraj na giełdzie w Słomczynie kupiłam dwie duże, śliczne kokilki i w nich zrobię takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo Kasiu :) :) musisz mi przybliżyć temat tej giełdy :)

      Usuń
  2. Kochana masz jakiś przepis dobry wśród tych swoich pyszności na jakieś ciasto ze śliwkami??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będę mieć ale z powidłami - może być? :) :) A co do adopcji to pewnie :) Jeśli nie masz daleko do mnie, to wpadnij :) A jak masz za daleko to Cię również przenocuję :) :) :) i porządnie nakarmię wszystkim czym będziesz chciała

      Usuń
  3. ... wolę nie będę pokazywać mężowi tego przepisu i tych zdjęć, bo zaraz zapędzi mnie do kuchni! :-) Chociaż... może by mu tak troszkę popichcić takiego męskiego jedzenia? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój zjadł wszystkie miski, które przygotowałam :) ledwo zdążyłam skosztować :) zdecydowanie bardzo męskie jedzenie :D :D

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie