08:00

Tarta pełnoziarnista - kruche ciasto

 





Bardzo lubię tarty, ale do tej pory robiłam je na jasnym cieście. Pewnego deszczowego dnia, przyniosłam z cukierni małe tarty z malinami i budyniem. Myślałam, że babeczki są kakaowe, a okazały się być pełnoziarnistymi. Tak powstał pomysł na tartę pełnoziarnistą - ciasto jest bardzo dobre i może być użyte zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań.


Składniki:
  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
  • 100g zimnego oleju kokosowego (może być zimne masło)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
Mąkę zagniatamy z zimnym olejem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Raz skusiłam się na chłodzenie ciasta w lodówce, później zostało mi już tylko wylepianie tortownicy, gdyż wałkowanie nie było wykonalne. Teraz gotowe ciasto wykładam prosto na tortownicę, nakłuwam widelcem i wkładam na 60 minut do lodówki. 

Pieczemy 15 minut w temperaturze 190*C, pełnoziarniste ciast jest ciężkie więc nie musimy go obciążać podczas pieczenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie