Bardzo lubię tarty, ale do tej pory robiłam je na jasnym cieście. Pewnego deszczowego dnia, przyniosłam z cukierni małe tarty z malinami i budyniem. Myślałam, że babeczki są kakaowe, a okazały się być pełnoziarnistymi. Tak powstał pomysł na tartę pełnoziarnistą - ciasto jest bardzo dobre i może być użyte zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań.
- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
- 100g zimnego oleju kokosowego (może być zimne masło)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę zagniatamy z zimnym olejem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Raz skusiłam się na chłodzenie ciasta w lodówce, później zostało mi już tylko wylepianie tortownicy, gdyż wałkowanie nie było wykonalne. Teraz gotowe ciasto wykładam prosto na tortownicę, nakłuwam widelcem i wkładam na 60 minut do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl