10:30

Deser z pyłkiem pszczelim i waniliowym lemon curd



Pyłek pszczeli czy nazywany również pyłkiem kwiatowym jest najcenniejszym roślinnym źródłem witamin. Zawiera on 20-40% białka, a także węglowodany, tłuszcze, enzymy, kwas foliowy czy biotynę. Może najlepiej opowie Wam o tym Jerzy Gala:

"Pyłek kwiatowy, to cudowne białko,
po nim wspaniałe robi mi się ciałko,
bo on zawiera te dla zdrowia cuda,
które naturze zgromadzić się uda."


Składniki:
(2 desery)
Serek homogenizowany mieszamy z pyłkiem pszczelim, odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Lemon curd przyrządzamy zgodnie z przepisem, ale dodajemy do niego ziarna z 2 lasek wanilii by uzyskać waniliowo-cytrynowy smak i brązowy kolor. 




Pucharek wypełniamy lemon curd a następnie połową serka z pyłkiem pszczelim.




Sama często podpatruję zastawę stołową i dodatki na innych blogach, a później przeszukuję internet i szukam czegoś podobnego. Też tak masz? Od teraz na końcu wpisu, będę dodawać informację o pochodzeniu mojej zastawy (jeśli będę tylko posiadać takie dane) i jeśli to możliwe, również umieszczać link.


Na zdjęciach:

3 komentarze:

  1. ale smakowity deserek :) chyba się na niego wproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty, a jednak wykwintny! Pięknie się prezentuje. Ciekawa jestem bardzo jego smaku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyłek Kwiatowy aby był zdrowy i szedł nam na zdrowie powinien być pozyskiwany z roślin kwitnących jak Mniszek Lekarski , ziół , drzew i krzewów owocowych kwitnących na obrzeżach lasu jak Klony Akacja , jeżyna ,malina ,borówka i wiele wiele innych roślin które nie są opryskiwane chemicznymi substancjami
    jak masowe uprawy rzepaku gryki i tp
    Po Taki Pyłek mogę zaprosić
    http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/pylek-pszczeli/29-pylek-kwiatowy.html

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie