10:00

Chleb jasny orkiszowy z kminkiem

 





Kminek prosto z Egiptu to jedna z moich ulubionych przypraw. W mojej opinii jest bardziej aromatyczny, niż niektóre dostępne w sklepach. Do tej pory oszczędzałam swój kminek przywieziony z urlopu, jednak ku mojemu zdziwieniu kminek, który otrzymałam od hurtowni Rafex jest taki sam jak ten, który mam.

 



Składniki:
  • 500g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 7g suchych drożdży
  • 100g płatków (ja mam mieszankę owsianych, orkiszowych i gryczanych)
  • 350ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki kminku od Rafex


Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, kminem i płatkami. Na małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by ciasto nadal pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być trochę lejące ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, możemy wysypać do niej ziarna i wlewamy ciasto chlebowe. Przykrywamy i zostawiamy na 40minut. 


Piekarnik nagrzewamy do 200*C, ciasto chlebowe smarujemy wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Chleb pieczemy 45 minut, ciepły wyciągamy z piekarnika i od razu z formy. Nie zdejmujemy papieru aż do momentu, gdy chleb nie wystygnie. Smarujemy powierzchnię wodą i zostawiamy do ostudzenia. 





3 komentarze:

  1. Oj nie ja bardzo nie lubię kminku, zarówno jego smaku jak i zapachu.
    Chlebek piękny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wyrosł :D
    Ja ostatnio piekłam chleb i niestety wyszedł mi zbyt rzadki i 'siadł' w piekarniku :)
    Z pewnością wypróbuję ten przepis :) MÓJ BLOG - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj piękny ! :) Muszę wypróbować, tak dawno nie piekłam chleba :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie