Pyłek
pszczeli czy nazywany również pyłkiem kwiatowym jest najcenniejszym
roślinnym źródłem witamin. Zawiera on 20-40% białka, a także
węglowodany, tłuszcze, enzymy, kwas foliowy czy biotynę. Może najlepiej
opowie Wam o tym Jerzy Gala:
"Pyłek kwiatowy, to cudowne białko,
po nim wspaniałe robi mi się ciałko,
bo on zawiera te dla zdrowia cuda,
które naturze zgromadzić się uda."
Składniki:
(2 desery)
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 15g pyłku pszczelego od Skworcu
- lemon curd z 1/2 porcji
Serek homogenizowany mieszamy z pyłkiem pszczelim, odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Lemon curd przyrządzamy zgodnie z przepisem, ale dodajemy do niego ziarna z 2 lasek wanilii by uzyskać waniliowo-cytrynowy smak i brązowy kolor.
Pucharek wypełniamy lemon curd a następnie połową serka z pyłkiem pszczelim.
Sama często podpatruję zastawę stołową i dodatki na innych blogach, a później przeszukuję internet i szukam czegoś podobnego. Też tak masz? Od teraz na końcu wpisu, będę dodawać informację o pochodzeniu mojej zastawy (jeśli będę tylko posiadać takie dane) i jeśli to możliwe, również umieszczać link.
Na zdjęciach:
ale smakowity deserek :) chyba się na niego wproszę :)
OdpowiedzUsuńProsty, a jednak wykwintny! Pięknie się prezentuje. Ciekawa jestem bardzo jego smaku ;-)
OdpowiedzUsuńPyłek Kwiatowy aby był zdrowy i szedł nam na zdrowie powinien być pozyskiwany z roślin kwitnących jak Mniszek Lekarski , ziół , drzew i krzewów owocowych kwitnących na obrzeżach lasu jak Klony Akacja , jeżyna ,malina ,borówka i wiele wiele innych roślin które nie są opryskiwane chemicznymi substancjami
OdpowiedzUsuńjak masowe uprawy rzepaku gryki i tp
Po Taki Pyłek mogę zaprosić
http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/pylek-pszczeli/29-pylek-kwiatowy.html