12:19

Wołowina w curry z ciecierzycą i migdałami



Przepyszny sos, który jest również bardzo sycący dzięki ciecierzycy. Wołowina przyprawiona dużą ilością garam masala i curry spędziła w lodówce całą noc. Dla takiego smaku było warto czekać. 



Składniki:
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1 puszka ciecierzycy (240g cieciorki)
  • 50g migdałów w płatkach
  • 2 żółte papryki
  • 1/2 pora
  • 2 szalotki
  • 500g wołowiny 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki garam masala
  • curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra




Wołowinę kroimy na cienkie paski, mocno przyprawiamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy por, paprykę, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy minie około 10 minut i patelni wytworzy się sok dodajemy odsączoną ciecierzycę i wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku pieprzem i curry - jeśli jest to konieczne. Całość dusimy przez 15 minut, wyłączamy ogień i dodajemy migdały w płatkach.








2 komentarze:

  1. woooow! wygląda bardzo smakowicie :) wołowina i migdały to musi być ciekawe połączenie
    ola-osinska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. A Ty przyjedź i mi ugotuj :) smacznie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie