09:30

Kurczak w sosie barbecue z ananasem





W ten weekend było u nas 36*C.. no wiem, strach włączyć nawet piekarnik. W ekspresowym tempie, gdy tylko byłam sama chwilę w domu (i nikt mi nie marudził, że gorąco od piekarnika), zaszalałam i upiekłam chleb, pity i boskiego kurczaka barbecue. Ale nie takiego klasycznego BBQ, tylko jak zwykle po mojemu :)

Składniki:
  • 6 pałek z kurczaka
  • 400ml pomidorów z puszki
  • 2 cebule szalotki 
  • skórka z 1 limonki
  • cynamon, kurkuma, pieprz, papryka, imbir, pieprz cytrynowy, 6 goździków
  • 1/2 świeżego ananasa
  • sos barbecue Folwark

Na pierwszy rzut oka to niezbyt zgrana ta lista składników - ale to mylne wrażenie :) Po kurczaku zostało tylko słodko-ostre wspomnienie i kości.


W żaroodpornym naczyniu układam pałki kurczaka, doprawiam pieprzem i papryką słodką. Szalotkę kroję na grubsze plasterki. Pomidory z puszki wlewam do miski, doprawiam sporą ilością cynamonu, kurkumy, pieprzu cytrynowego, goździków i imbiru. Sos pomidorowy powinien smakować delikatnie korzennie, nie bójcie się dodać więcej cynamonu czy imbiru. Szalotkę dodaję do pomidorów i całość wylewam na kurczaka. Ananasa obieram ze skorupki, kroję na duże kawałki i dodaję do kurczaka. 


 
I teraz nowość.. lubię eksperymentować, więc całe danie polałam jeszcze sosem barbecue z folwarku. Smakuje idealnie i bardzo wyraźnie czuć aromat powideł śliwkowych oraz dymu wędzonego. 

Naczynie przykrywam, wsadzam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 200*C. Piekę 75minut od momentu, gdy piekarnik się nagrzeje. 




Gotowego kurczaka podałam również z odrobiną sosu barbecue. Smakował genialnie.



4 komentarze:

  1. Zjadłabym! pysznie wygląda :) zapraszam na nowy post http://cleoklepko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, ja co prawda nie jestem wielką fanką sosu BBQ, ale tak to prezentujesz, że chyba bym się skusiła :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) wczoraj siedziałam i malowałam deski :) żeby mieć ładne tło do foto :)

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie