19:00

Jak przygotować ryż do sushi

 


Sushi przygotowuję raz lub dwa w miesiącu. Szybko przekonałam się, jaka jest ogromna różnica cenowa między domowym a kupionym sushi. Jednym z moich ulubionych sklepów z produktami orientalnymi jest sklep Pałeczkami. Ceny w marketach nie zawsze do mnie "przemawiają", więc nie potrzebuję produktów na już, to zamawiam online.

Na początku mojej przygody z sushi, ryż wychodził mi rozgotowany. Taka papka a nie ryż. Teraz mam swój przepis na gotowanie ryżu i zawsze się go trzymam.





Składniki:
  • 500g ryżu do sushi
  • 650ml zimnej wody
  • 130ml octu ryżowego 3% (ja kupuję japoński ocet ryżowy dedykowany do sushi, lekko słodki)

Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 20 minut.  Woda będzie bardzo mętna, mleczna. Wylewamy wodę, zalewamy ponownie zimną i płuczemy ryż, aż do uzyskania przeźroczystego koloru. Odcedzamy ryż - na tyle ile się nam uda. Jeśli uda się Wam idealnie odcedzić ryż to dodajcie 750ml wody. Ja po prostu wylewam wodę z garnka, a ryż z resztkami wody zostaje na dnie.

Przykrywam garnek z ryżem pokrywką i stawiam na największym palniku. Bardzo szybko doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień na najmniejszy i gotuję jeszcze 5 minut. Odstawiam garnek z ryżem i owijam ręcznikiem. Ryż sam wchłonie pozostałą wodę i nie będzie za miękki. 

Po upływie 30 minut wlewam do ciepłego ryżu ocet ryżowy, mieszam i ponownie przykrywam ryż. Po 8 minutach ściągam przykrywkę i studzę w temperaturze pokojowej. Do sushi używam letniego ryżu.

Nie polecam studzić ryżu w lodówce ani innym chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje, gdy wystygnie powoli, w temperaturze pokojowej.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam sushi, ale jadam tylko na mieście. Mam ulubioną knajpkę, gdzie ceny są przystępne, a sushi dobre. Kiedyś przymierzałam się do kupienia zestawu do robienia sushi, ale jakoś nie wypaliło. Może kiedyś.. chociaż nie mam sprawdzonego miejsca do kupowania świeżego łososia, więc nie wiem czy to miałoby sens. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj :) sushi zrobione w domu całkiem inaczej smakuje :)

      Usuń
  2. kocham sushi :) z Tatą często robimy i wychodzi naprawdę pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam sushi odkąd jadłam pierwszy raz ;) to jedno z dań idealnych według mnie ;) a takie domowe tylko zyskuje na smaku i możesz być sushi masterem w domu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie i dodać wszystko na co masz ochotę :) niedługo będą kolejne posty, ostatnio robiłam sushi nawet z migdałami :)

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Lifestyle by Gotowanie i blogowanie , Blogger