15:00

Babeczki z wołowiną i puree ziemniaczanym

 




Niektórzy mówią, że ze wszystkich słodyczy najbardziej kochają mięso. Coś w tym jest, ja bym dodała, że konkretnie wołowinę. Babeczki nie zawsze muszą być na słodko, a mielony nie zawsze musi mieć postać usmażonej kulki. Oto mój sposób na trochę inny obiad.


Składniki na 16 babeczek:
  • 6 ziemniaków
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oleju kokosowego (może być zwykły lub masło)
  • 100ml ciepłego mleka
  • czosnek w płatkach

Szalotki, pieczarki oraz paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. W dużej misce mieszamy mięso mielone, miękką bułkę, podsmażone warzywa oraz przyprawę pomidory z czarnuszką.  



Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i nakładamy porcję mięsa - wypełniamy całą papilotkę. Z uwagi na zawartość w farszu oleju kokosowego oraz tłuszczu z mięsa nie musimy smarować papilotek dodatkowym tłuszczem.  Pieczemy przez 30minut od osiągnięcia temperatury 190*C. 



Ziemniaki gotujemy, szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Ziemniaki, pokrojony szczypiorek, płatki czosnku, podsmażoną szalotkę blendujemy/miksujemy i powoli dodajemy ciepłe mleko. Gdy ziemniaki uzyskają konsystencję puree, wyłączamy mikser i czekamy aż będą letnie. 



Szprycą nakładamy puree ziemniaczane na babeczki, dekorujemy płatkiem czosnku.




2 komentarze:

  1. Też takie robiłam tylko z mięsa wieprzowego ale jeszcze nie doczekały się publikacji na blogu, nam bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie