Może moje sushi nie jest idealne, może do środka dodaje się również sałatę, może coś jest nie tak w składzie. Może... ale staram się by było pyszne. Nie robię sushi profesjonalnie i nie wymagam od siebie, żeby było właśnie takie. Mam nadzieję, że jednak takie się Wam spodoba :)
Składniki:
- ugotowany ryż do sushi
- nori
- świeży filet z łososia
- paluszki surimi
- serek philadelphia
- awokado
- świeży ogórek
Lubię jeść sushi w restauracjach, ale często bez kilku stówek nie ma sensu wychodzić z domu. Jednak głównym powodem, który czasem wstrzymuje mnie przed pójściem do restauracji jest sposób przechowywania ryb. Oglądałam mnóstwo programów - głównie japońskich - o robieniu sushi, o rybach i o tym.. jak wyglądają małe, niewidoczne gołym okiem, robaczki w łososiu. Zawsze dopytuję się, czy łosoś, którego widzę na nigiri był wcześniej mrożony - przecież to nie przestępstwo a wg wręcz wskazane. Wszystkie restauracje twierdzą że nie, te droższe to nawet mówią, że serwują pyszną, świeżą rybę prosto z morza i to wręcz skandal by mrozić łososia. Przerobiłam jedno zatrucie świeżą surową rybą i nigdy więcej nie chcę tego przechodzić :)
Świeżego łososia zawsze mrożę - 48 lub 72 godziny. Rozmrażam w lodówce i dopiero robię z niego sushi.
Philadelphia maki z łososiem to klasyka, proste, banalne i w dodatku moje ulubione. Na płatek nori mokrymi rękami nakładam ryż z odrobioną wasabi. Kawałek surowego łososia, awokado, ogórek oraz serek, wszystko roluję i gotowe.
Jadłabym... :3 Uwielbiam sushi. Jakoś sama się ciągle nie mogę zebrać, żeby zrobić, jakoś zawsze wpadam z przyjaciółkami na gotowe. Może powinnam spróbować?
OdpowiedzUsuńIle kosztują wszystkie składniki aby wykonać to sushi? :) danie fajne i na pewno smaczne! :)
OdpowiedzUsuńMój blog Big Camera
No to tak, jeśli kupujesz w markecie - bo najłatwiej - 500g ryżu można dostać od 6zł, listki norki 11zł (za 8szt), ocet ryżowy/marynata do ryży ok. 6zł. No to już mamy 6 + 11 + 6 = 23zł. Awokado 3zł, ogórek 1,50, serek philadelphia 4,50zł, surimi 4zł, łosoś 15zł więc 3+1,5+4,5+4,15 = 28zł. Generalnie 51zł + sos sojowy więc razem koło 60zł. Ale wyjdzie Ci z tego 8 rolek sushi, a z jednej rolki masz z 8 kawałków - a nawet 10 zależy od krojenia. Więc między 60-80 kawałków sushi za 60zł. Łososia zawsze możesz upiec w piekarniku - gotowy pasek do sushi albo usmażyć i już masz kolejny rodzaj.
Usuńkocham sushi, Twoje wygląda smaaakowicie!
OdpowiedzUsuń