15:01

Słodko-ostry sos chilli


Kiedyś na Kabatach był słynny bar typu "wietnamiec" ze świetnym jedzeniem i genialnymi sosami. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się trafić na podobnie smakujące sosy, więc postanowiłam zrobić swój własny. I jest genialny.. odpowiednio słodki i mocno ostry.


Składniki:
  • 100ml octu
  • 400ml wody
  • 4 wysuszone papryczki chilli (mogą być świeże)
  • 200g cukru trzcinowego nierafinowanego (może być i biały)
  • 2 łyżki skrobi z tapioki (może być mąka ziemniaczana)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki soku z limonki

Do garnka wlewamy 300ml wody, ocet, dodajemy cukier oraz sól. Wyciskamy ząbki czosnku przez praskę, papryczki kroimy na małe paski i razem z pestkami dodajemy wszystko do garnka. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Pozostałe 100ml wody mieszamy ze skrobią, dokładnie, aż składniki idealnie się połączą i powoli wlewamy do sosu chilli. Cały czas mieszając sos - na tym etapie będzie bardzo gęstniał - gotujemy jeszcze 2 minuty. Przelewamy do wyparzonej butelki i po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. 




5 komentarzy:

  1. Lubię ostre sosy, ale najpierw musiałabym ten spróbować, haha! Bardzo ciekawy przepis, fajnie, że spróbowałaś coś sama, a skoro Ci smakuje, to gratuluję! ♥

    http://neverstopdreaminggg.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, lubię takie sosy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odwiedziny :) Jak ogarnę się z nowymi postami to wpadnę również do Ciebie :) W lodówce czeka na mnie druga wersja sosu chilli - limonkowo-imbirowa :) Na dniach też będzie na blogu :) Tylko muszę zrobić zdjęcia :) Pozdrowienia!

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie