17:00

Orkiszowe drożdżówki z rabarbarem



Niejednokrotnie wspominałam, że uwielbiam domowe pieczywo. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a warto spróbować jak bardzo różnią się domowe drożdżówki od tych kupnych.




Składniki na 10 -12 sztuk:

  • 500g mąki orkiszowej jasnej typ 650/630
  • 75g świeżych drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 100g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego miękkiego (można użyć też zwykłego masła)           


Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i 100ml ciepłego mleka. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia. 



W wysokiej misce ubijamy na gęsty kogel-mogel żółtka z pozostałym cukrem. Gdy masa będzie bardzo gęsta i konsystencji bitej śmietany dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto lub miksujemy z końcówką hak. Gdy wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie gładkie dodajemy olej kokosowy i na wolnych obrotach miksujemy jeszcze 10 minut. Przykrywamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Zagniatamy ciasto ponownie, rozwałkowujemy na grubość około 1cm  i wycinamy szklanką kółka. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej wycięte kółka – w sporych odstępach i dekorujemy np. owocami. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200*C i pieczemy drożdżówki około 12minut. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.





2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie