22:50

Tort z bezy waniliowo-kakaowej z truskawkami

Podwójna beza... i podwójna ilość kalorii. Jeden z moich ulubionych tortów bezowych.




Składniki:

Beza biała:
  • 4 białka
  • 1szklankę cukru pudru
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżkę octu
  • 1 cukier waniliowy 
  • szczypta soli
Beza kakaowa:
  • 4 białka
  • 1szklankę cukru pudru
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżkę octu
  • 1 cukier waniliowy 
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
Krem:

500ml śmietany kremówki 36%
3 tabliczki zmiksowanej/rozdrobnionej na kawałki czekolady gorzkiej
świeże truskawki

Beza biała:
Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy w małych porcjach cukier puder. Gdy masa będzie gęsta, biała i błyszcząca dodajemy mąkę ziemniaczaną a po chwili dodajemy ocet i ubijamy jeszcze kilka minut. 

Beza kakaowa:
Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy w małych porcjach cukier puder. Gdy masa będzie gęsta, biała i błyszcząca dodajemy mąkę ziemniaczaną a po chwili dodajemy ocet i ubijamy jeszcze kilka minut. Dodajemy kakao i ubijamy tylko do połączenia się składników.

Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Na blaszce formujemy dwa prostokąty bezowe i wkładamy do piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę i pieczemy 60minut. Wyłączamy piekarnik, po 15 minutach uchylamy drzwiczki i czekamy kolejne 15 minut. Po tym czasie możemy wyjąć bezę i pozostawić ją do całkowitego wystygnięcia.



Ubijamy kremówkę na sztywną bitą śmietanę. Na kakaową bezę nakładamy połowę bitej śmietany i grubo obsypujemy rozdrobioną czekoladą. Układamy drugą warstwę z białej bezy i wykańczamy górę i boki pozostałą bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami. Całe ciasto obsypujemy rozdrobioną czekoladą. 

Odstawiamy ciasto do lodówki na 60 minut. 





1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smacznie, zabieram się do przeglądania reszty przepisów. Pozdrawiam! :)
    http://majerinii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie