Ciasto:
- 6 jaj
- pół szklanki cukru pudru
- pól szklanki mąki krupczatki
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- Orzechy włoskie
- Płatki migdałów
- Wiórki kokosowe
Krem:
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- 250ml śmietanki kremówki 36%
Ubijamy żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Ja zawsze ubijam ok. 10
minut - wtedy masa jest idealna. Osobno ubijamy białka i dodajemy je do masy
jajeczno-cukrowej. Oczywiście nie wolno nam już używać miksera -
mieszamy tylko łyżką.
Teraz jest czas na dodanie mąki krupczatki i ziemniaczanej. Gdy ciasto
będzie już puszyste i dobrze wymieszane dodajemy nasze orzechy, migdały i
wiórki kokosowe - razem powinno być ich około 1,5szklanki.
Formę wysmarowaną tłuszczem posypuję wiórkami kokosowymi. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180*C) na 45 minut.
Formę wysmarowaną tłuszczem posypuję wiórkami kokosowymi. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180*C) na 45 minut.
Ubijamy kremówkę i do sztywnej śmietany dodajemy 2 łyżeczki kawy. Wystudzone ciasto smarujemy kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl