22:37

Ciasto orzechowe



Składniki:

Ciasto:
  • 6 jaj
  • pół szklanki cukru pudru
  • pól szklanki mąki krupczatki
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • Orzechy włoskie
  • Płatki migdałów
  • Wiórki kokosowe 
Krem:
  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • 250ml śmietanki kremówki 36%
 Ubijamy żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Ja zawsze ubijam ok. 10 minut - wtedy masa jest idealna. Osobno ubijamy białka i dodajemy je do masy jajeczno-cukrowej. Oczywiście nie wolno nam już używać miksera - mieszamy tylko łyżką. Teraz jest czas na dodanie mąki krupczatki i ziemniaczanej. Gdy ciasto będzie już puszyste i dobrze wymieszane dodajemy nasze orzechy, migdały i wiórki kokosowe - razem powinno być ich około 1,5szklanki.

Formę wysmarowaną tłuszczem posypuję wiórkami kokosowymi. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180*C) na 45  minut. 

 Ubijamy kremówkę i do sztywnej śmietany dodajemy 2 łyżeczki kawy. Wystudzone ciasto smarujemy kremem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie