09:30

Kulki mocy - smak pysznej szarlotki



Zatęskniłam za ciepłą szarlotką, cynamonem i... dobrą, aromatyczną herbatką. Poszukałam cynamonu, rodzynek, zgarnęłam suszone jabłka i powstały szarlotkowe kulki mocy. Mąż nie mógł się od nich oderwać!

 

Składniki:
  • 300g daktyli
  • 110g suszonego jabłka
  • 50g orzechów nerkowca
  • 30g rodzynek
  • 10g cynamonu (dwie kopiaste łyżeczki)

Wszystkie składniki zblendowałam, zrolowałam kulki i obtoczyłam w posypkach. Następnie sporo zostało od razu zjedzonych! :) :) :)



Posypki widoczne na zdjęciach:
  • zmielone suszone jabłko, wyszedł jabłkowy kożuszek
  • biały mak
  • kulki "gołe" bez żadnej posypki



Złote rady w przygotowaniu dowolnych kulek mocy:


  • Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce.
  • Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem.
  • Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu rozpadowi podczas blendowania.
  • Przed przełożeniem kulek do miseczki czy puszki najpierw wstaw je do lodówki. Po godzinie będą już na tyle schłodzone by swobodnie układać je warstwami.
  • Przygotuj większą ilość kulek mocy, porcję na kilka dni zapakuj w woreczek i następnie wsadź do zamrażarki. Dzięki temu zdrowe słodycze zawsze będą pod ręką.









1 komentarz:

  1. Tym razem kulki mocy nie dla mnie, ponieważ nie cierpię szarlotki.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie