09:30

Orzechowe kulki mocy



Kulki mocy na stałe zagościły w naszym domu. Trzy kulki z kawą to nasz stały podwieczorek, co najważniejsze niskokaloryczny i pozwalający nam trwać w zdrowym odżywianiu, bez sięgania po słodycze. 

Kulek przygotowuję zawsze więcej, gdyż po schłodzeniu pakuję je w woreczki i wkładam do zamrażarki. Zdrowe słodycze dzięki temu są zawsze pod ręką. 





Tym razem zrezygnowałam z mielenia suchych daktyli, spróbowałam sposobu z ich namaczaniem i wyszło świetnie - dużo krócej niż przy poprzednich kulkach mocy. Przepis na kulki mocy z suszonymi malinami znajdziecie tutaj. Takie domowe słodycze to wspaniały pomysł na prezent dla bliskiej nam osoby!


Składniki:
  • 500g suszonych daktyli
  • 300ml ciepłej wody
  • 400g wiórków kokosowych
  • 100g orzechów nerkowca
  • 65g orzechów włoskich
  • 30g surowego sproszkowanego kakao (lub zwykłego kakao)
do obtaczania - możecie użyć dowolnych posypek
  • wiórki kokosowe
  • kakao
  • zmielone orzechy włoskie

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i przykrywamy, zostawiamy na godzinę, następnie odcedzamy i zostawiamy na sitku na około 30 minut, by ładnie odciekły.

Orzechy włoskie i orzechy nerkowca blendujemy na małe kawałki, osobno blendujemy odsączone daktyle. W dużej misce daktyle, orzechy oraz kakao, dodajemy partiami wiórki kokosowe i zagniatamy masę. Gotowa powinna być niczym plastelina, jeśli jest za rzadka (chociaż nie powinna, bo robiłam ten przepis trzykrotnie) to dodajemy jeszcze trochę wiórek kokosowych (ok. 50g). Masę dzielimy na trzy części, wstawiamy na 30 minut do lodówki. 

Schłodzoną masę wyciągamy, formujemy kulki i obtaczamy w dowolnych zdrowych posypkach. Moje kulki są podzielone na cztery smaki - bez posypki, z wiórkami kokosowymi, z kakao oraz obtoczone w zmielonych orzechach włoskich. 

Przygotowane kulki mocy można pałaszować od razu, najlepiej trzymać je w lodówce. Osobiście zostawiłam tylko zapas na tydzień, a resztę zamroziłam w małych porcjach.

Złote rady - przygotowywanie dowolnych kulek mocy:


  • Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce.
  • Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem.
  • Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu rozpadowi podczas blendowania.
  • Przed przełożeniem kulek do miseczki czy puszki najpierw wstaw je do lodówki. Po godzinie będą już na tyle schłodzone by swobodnie układać je warstwami.
  • Przygotuj większą ilość kulek mocy, porcję na kilka dni zapakuj w woreczek i następnie wsadź do zamrażarki. Dzięki temu zdrowe słodycze zawsze będą pod ręką.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie