09:30

Kulki mocy - smak dzieciństwa czyli jabłko i marchewka



Genialne w smaku kulki mocy! Przypominają tłuczone jabłko z marchewką i odrobiną cukru... tym razem słodycz tylko naturalna, prosto z daktyli!

Składniki:

Tym razem blendowałam wszystko razem, by w kulkach były maluteńkie kawałki marchewki i jabłka. Masę doprawiłam cynamonem (możecie pominąć) i zrolowałam kulki.

Posypki widoczne na zdjęciach:
  • zmielona suszona marchewka, wyszły małe płatki
  • zmielone suszone jabłko, wyszedł jabłkowy kożuszek
  • kulki "gołe" bez żadnej posypki 

Złote rady - przygotowywanie dowolnych kulek mocy:


  • Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce.
  • Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem.
  • Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu rozpadowi podczas blendowania.
  • Przed przełożeniem kulek do miseczki czy puszki najpierw wstaw je do lodówki. Po godzinie będą już na tyle schłodzone by swobodnie układać je warstwami.
  • Przygotuj większą ilość kulek mocy, porcję na kilka dni zapakuj w woreczek i następnie wsadź do zamrażarki. Dzięki temu zdrowe słodycze zawsze będą pod ręką.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie