Cudownie truskawkowe kulki mocy! W połączeniu z migdałami smakują niczym najlepsze "czekoladki", a nawet... chyba są lepsze!
Składniki:
- 300g daktyli
- 60g suszonego jabłka
- 40g płatków migdałowych
- 30g suszonej truskawki
- 20g orzechów nerkowca
Odkładam łyżeczkę płatków migdałowych i mielę je z dwoma suszonymi truskawkami, by uzyskać migdałowo-truskawkową posypkę.
Daktyle blenduję ze wszystkimi składnikami, gotową masę przekładam na deskę i łyżeczką nabieram porcje. Roluję kulki i obtaczam w posypkach.
Posypki widoczne na zdjęciach:
- kulki "gołe"
- płatki migdałowe zmielone z suszonymi truskawkami
- zmielone suszone truskawki
- biały mak
Złote rady - przygotowanie dowolnych kulek mocy:
- Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce.
- Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem.
- Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu rozpadowi podczas blendowania.
- Przed przełożeniem kulek do miseczki czy puszki najpierw wstaw je do lodówki. Po godzinie będą już na tyle schłodzone by swobodnie układać je warstwami.
- Przygotuj większą ilość kulek mocy, porcję na kilka dni zapakuj w woreczek i następnie wsadź do zamrażarki. Dzięki temu zdrowe słodycze zawsze będą pod ręką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl