09:30

Kulki mocy - truskawkowe szaleństwo



Cudownie truskawkowe kulki mocy! W połączeniu z migdałami smakują niczym najlepsze "czekoladki", a nawet... chyba są lepsze!


Składniki:
  • 300g daktyli
  • 60g suszonego jabłka
  • 40g płatków migdałowych
  • 30g suszonej truskawki
  • 20g orzechów nerkowca

Odkładam łyżeczkę płatków migdałowych i mielę je z dwoma suszonymi truskawkami, by uzyskać migdałowo-truskawkową posypkę. 

Daktyle blenduję ze wszystkimi składnikami, gotową masę przekładam na deskę i łyżeczką nabieram porcje. Roluję kulki i obtaczam w posypkach.

Posypki widoczne na zdjęciach:
  • kulki "gołe"
  • płatki migdałowe zmielone z suszonymi truskawkami
  • zmielone suszone truskawki
  • biały mak

Złote rady - przygotowanie dowolnych kulek mocy:


  • Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce.
  • Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem.
  • Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu rozpadowi podczas blendowania.
  • Przed przełożeniem kulek do miseczki czy puszki najpierw wstaw je do lodówki. Po godzinie będą już na tyle schłodzone by swobodnie układać je warstwami.
  • Przygotuj większą ilość kulek mocy, porcję na kilka dni zapakuj w woreczek i następnie wsadź do zamrażarki. Dzięki temu zdrowe słodycze zawsze będą pod ręką.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie