Pomysł na ten smak kulek wpadł mi do głowy podczas przygotowywania kremu marchewkowego na mleczku kokosowym (kocham ten smak!). Zblendowałam trochę składników i wyszły mi świetne kulki mocy!
Składniki:
- 300g daktyli
- 90g wiórków kokosowych
- 60g suszonej marchewki
- 25g orzechów nerkowca
- 5g sproszkowanego imbiru
Wszystkie składniki blendujemy, porcjujemy i rolujemy kulki. Ozdabiamy posypkami.
Posypki widoczne na zdjęciach:
- kulki "gołe" bez żadnej posypki
- wiórki kokosowe
- zmielona na płatki suszona marchewka
Złote rady - przygotowywanie dowolnych kulek mocy:
- Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce.
- Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem.
- Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu rozpadowi podczas blendowania.
- Przed przełożeniem kulek do miseczki czy puszki najpierw wstaw je do lodówki. Po godzinie będą już na tyle schłodzone by swobodnie układać je warstwami.
- Przygotuj większą ilość kulek mocy, porcję na kilka dni zapakuj w woreczek i następnie wsadź do zamrażarki. Dzięki temu zdrowe słodycze zawsze będą pod ręką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl