09:30

Kulki mocy - burakove love




Dziś przepis na kulki mocy z dodatkiem buraka, maliny i truskawki. Smakują obłędnie!


Składniki:
  • 300g daktyli
  • 30g orzechów brazylijskich
  • 30g suszonego buraka
  • 20g suszonej maliny
  • 15g suszonej truskawki

Suszone buraki przelewamy ciepłą wodą, odcedzamy.

Daktyle blendujemy z orzechami, dodajemy buraki, maliny i truskawki, blendujemy jeszcze chwilę i wstawiamy masę do lodówki na 30 minut (lub dłużej, jeśli macie czas).

Łyżeczką nabieramy porcję masy, rolujemy kulki i obtaczamy w dowolnych posypkach.


Na zdjęciach są:
  • kulki "gołe"
  • w posypce z drobno zmielonych suszonych malin
  • w posypce z drobno zmielonych truskawek


Złote rady - przygotowywanie dowolnych kulek mocy:


  • Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce.
  • Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem.
  • Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu rozpadowi podczas blendowania.
  • Przed przełożeniem kulek do miseczki czy puszki najpierw wstaw je do lodówki. Po godzinie będą już na tyle schłodzone by swobodnie układać je warstwami.
  • Przygotuj większą ilość kulek mocy, porcję na kilka dni zapakuj w woreczek i następnie wsadź do zamrażarki. Dzięki temu zdrowe słodycze zawsze będą pod ręką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie