Dziś przepis na kulki mocy z dodatkiem buraka, maliny i truskawki. Smakują obłędnie!
Składniki:
- 300g daktyli
- 30g orzechów brazylijskich
- 30g suszonego buraka
- 20g suszonej maliny
- 15g suszonej truskawki
Suszone buraki przelewamy ciepłą wodą, odcedzamy.
Daktyle blendujemy z orzechami, dodajemy buraki, maliny i truskawki, blendujemy jeszcze chwilę i wstawiamy masę do lodówki na 30 minut (lub dłużej, jeśli macie czas).
Łyżeczką nabieramy porcję masy, rolujemy kulki i obtaczamy w dowolnych posypkach.
Na zdjęciach są:
- kulki "gołe"
- w posypce z drobno zmielonych suszonych malin
- w posypce z drobno zmielonych truskawek
Złote rady - przygotowywanie dowolnych kulek mocy:
- Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce.
- Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem.
- Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu rozpadowi podczas blendowania.
- Przed przełożeniem kulek do miseczki czy puszki najpierw wstaw je do lodówki. Po godzinie będą już na tyle schłodzone by swobodnie układać je warstwami.
- Przygotuj większą ilość kulek mocy, porcję na kilka dni zapakuj w woreczek i następnie wsadź do zamrażarki. Dzięki temu zdrowe słodycze zawsze będą pod ręką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl