11:00

Babka sernikowa na zimno - owoce leśne



Pyszna babka, a raczej sernik na zimno o wyglądzie babki. Urzeka kolorami, pysznym smakiem owoców leśnych i wiosenną świeżością. Pięknie się prezentuje.

Składniki:

Owoce rozmrażamy w misce. W wysokim kubku rozpuszczamy galaretkę i łyżeczkę żelatyny w 150ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia, dostawiamy do wystudzenia.

Gdy owoce będą rozmrożone, dodajemy do nich jogurt, ser cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy letnią galaretkę, miksujemy do połączenia i wlewamy masę do formy babkowej. Wstawiamy do lodówki na noc.

Do miski wlewamy gorącą wodę, zanurzamy formę na kilka sekund, stawiamy foremkę do góry dnem na paterze. Delikatnie stukamy w nią z każdej strony by babka równo odeszła od formy. Babka łatwo odchodzi od foremki, wystarczą 2-3 sekundy w gorącej wodzie. Wstawiamy do lodówki.

Polewę z białej czekolady rozpuszczamy, letnią polewamy babkę, dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki. 












6 komentarzy:

  1. Cudowna! A do tego z serem, czyli zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda pierwszy raz widzę"taką litanię" ale rozumiem, że musiało Ci nieźle dopiec jakieś nieogarnięte, głodne krytyki "COŚ".

    Ja w kwestii babeczki słów kilka - świetny pomysł! Taka niestandardowa baba na stole wygląda niesamowicie i pewnie świetnie smakuje. Muszę sobie zapamiętać Twoją propozycję

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię w sobotę, mam nadzieję że mi też uda się ją wyciągnąć z foremki bez poszarpania, bo co do smaku to nie mam wątpliwości.... Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez problemu, chwilka w gorącej wodzie od razu przewracamy z paterą. 2-3 uderzenia i babeczka cała wyskakuje :)

      Usuń
  4. Kolor rzeczywiście urzeka :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie