Pyszna babka, a raczej sernik na zimno o wyglądzie babki. Urzeka kolorami, pysznym smakiem owoców leśnych i wiosenną świeżością. Pięknie się prezentuje.
Składniki:
- 500g sera białego śmietankowego
- 450g owoców leśnych (waga zamrożonych)
- 200g jogurtu naturalnego
- 100g cukru pudru
- 1 galaretka owoce leśne
- 1 łyżeczka żelatyny
- 150ml gorącej wody
- Polewa biała czekolada (użyłam Helio)
Owoce rozmrażamy w misce. W wysokim kubku rozpuszczamy
galaretkę i łyżeczkę żelatyny w 150ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia,
dostawiamy do wystudzenia.
Gdy owoce będą rozmrożone, dodajemy do nich jogurt, ser
cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy letnią galaretkę, miksujemy do
połączenia i wlewamy masę do formy babkowej. Wstawiamy do lodówki na noc.
Do miski wlewamy gorącą wodę, zanurzamy formę na kilka
sekund, stawiamy foremkę do góry dnem na paterze. Delikatnie stukamy w nią z
każdej strony by babka równo odeszła od formy. Babka łatwo odchodzi od foremki, wystarczą 2-3 sekundy w gorącej wodzie. Wstawiamy do lodówki.
Polewę z białej czekolady rozpuszczamy, letnią polewamy
babkę, dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki.
Cudowna! A do tego z serem, czyli zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCo prawda pierwszy raz widzę"taką litanię" ale rozumiem, że musiało Ci nieźle dopiec jakieś nieogarnięte, głodne krytyki "COŚ".
OdpowiedzUsuńJa w kwestii babeczki słów kilka - świetny pomysł! Taka niestandardowa baba na stole wygląda niesamowicie i pewnie świetnie smakuje. Muszę sobie zapamiętać Twoją propozycję
Piękna babeczka!
OdpowiedzUsuńZrobię w sobotę, mam nadzieję że mi też uda się ją wyciągnąć z foremki bez poszarpania, bo co do smaku to nie mam wątpliwości.... Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńbez problemu, chwilka w gorącej wodzie od razu przewracamy z paterą. 2-3 uderzenia i babeczka cała wyskakuje :)
UsuńKolor rzeczywiście urzeka :)
OdpowiedzUsuń