09:30

Konfitura z czerwonej cebuli i czerwonej porzeczki





Tak wspominając Monikę, przypomniały mi się warsztaty, a na warsztatach była ona – konfitura z czerwonej cebuli. Co prawda zabrakło mi kilku składników, więc dokonałam małych modyfikacji. Rzekłabym, że z przepisu to nie zmienia się… cebula. Konfitura wyszła genialnie, opierniczałam łyżeczką ze słoiczka! A z mięsem to całkowicie wymiata…



Składniki:
  • 1kg czerwonej cebuli
  • 100ml różowego wina pół słodkiego
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki masła
  • 300g przecieru z czerwonej porzeczki (lub ewentualnie kupnej konfitury)
  • sól, pieprz


Cebulę kroimy w pióra. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień do najmniejszego i zmiękczamy cebulę przez 15 – 20 minut często mieszając. Wlewamy wino, dodajemy ocet oraz przecier porzeczkowy, mieszamy i przykrywamy. Zostawiamy patelnię na malutkim ogniu, niech ledwo się tli, na około godzinę. Często sprawdzam ilość płynów i mieszamy konfiturę, po około godzinie powinna być gęsta i lśniąca. Odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce. 
 
 
 
Ostatnio użyłam tej konfitury do rolady z białą kiełbasą, smakowała genialnie. 


 







 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie