14:29

Wiejskie kaszotto z białą kiełbasą i czerwoną cebulą




Kaszotto jest w naszym domu od ponad roku, często zjadamy je na obiad lub mniejszą porcję na kolację. Niezwykle zdrowe połączenie kaszy z warzywami i czasem odrobiną mięska. W dni treningowe, gdy pozwalamy sobie na jeden kawałek mięska więcej powstają przepisy takie jak ten!




Składniki
  • 100g kaszy gryczanej
  • 200g cukinii
  • 2 białe kiełbasy z szynki od Henryka Kani
  •  4 pieczarki
  • 1 czerwona papryka 
  • por, biała część, kawałek wielkości kciuka
  • pół czerwonej cebuli lub jedna mała 
  • przyprawy - u nas to sól, pieprz kajeński, papryka ostra i zioła






Kaszę gryczaną gotujemy, odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w pióra lub półplasterki, pieczarki w plasterki, paprykę i cukinię w kostkę, por w plasterki.


Na gorącą patelnię wrzucamy pokrojoną białą kiełbaskę, gdy wytopi trochę tłuszczu dodajemy cebulę, por, cukinię, pieczarki oraz paprykę. Gdy wszystko będzie rumiane, wlewamy ok. 200ml wody, dodajemy ugotowaną kaszę i doprawiamy. Możecie użyć innych przypraw, takich jakie lubicie najbardziej!


Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem aż do wyparowania wody, około 20 minut. Kaszotto gotowe! Przed podaniem możemy udekorować natką pietruszki i odrobiną surowej, czerwonej cebuli.





 







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie