Dziś przedstawiam Wam przepiękną roladę z ukrytą gwiazdką! Po rozkrojeniu pieczeń zachwyci Waszych domowników czy gości oraz stanie się przepiękną jadalną dekoracją stołu. Połączenie suszonej żurawiny i prawdziwych toruńskich pierniczków z serca fabryki Kopernik idealnie komponuje się z orzeźwiającym smakiem karamboli.
Składniki:
- 1,5 schabu w kawałku
- 200g żurawiny suszonej + 1 czubata łyżka
- 1 duża karambola
- 2 łyżki masła klarowanego
- 300ml wody
- sól, pieprz, czerwona papryka słodka, cynamon, imbir, kmin, curry
- opakowanie pierniczków w białej czekoladzie, nadziewanych czarną porzeczką
- dodatkowo: sznurek wędliniarski, folia aluminiowa, naczynie żaroodporne
Łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu, papryki, cynamonu, imbiru, kminu i curry mieszamy ze sobą.
Schab nacinamy długim nożem i tnąc „rozwijamy go” tworząc prostokąt, mięso nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Połowę przygotowanej żurawiny blendujemy z 3 pierniczkami, łączymy z pozostałą żurawiną. Około 10cm od końca kawałka mięsa układamy połowę przygotowanej masy żurawinowej, wkładamy karambolę i przykrywamy ją resztą żurawiny, zwinnym ruchem zwijamy roladę i związujemy ją dokładnie sznurkiem wędliniarskim.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, na gorące wkładamy roladę i podsmażamy ją z obu stron. Od razu po smażeniu zwijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wlewamy 300ml wody. Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 170*C.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kolejnych 15 minutach wyciągamy naczynie. Roladę zostawiamy w foli aż do całkowitego wystudzenia, powstały sos własny przelewamy do rondla.
Powstały sos blendujemy z pozostałymi trzema piernikami i jedną łyżką suszonej żurawiny. Sos podgrzewamy, doprawiamy do smaku pieprzem, cynamonem i imbirem.
Ostudzoną pieczeń kroimy w grube plastry, podajemy z piernikowo-żurawinowym sosem.
jaka pyszna propozycja 😍
OdpowiedzUsuńTo wspaniały przepis! I świetna nazwa. Bedzie czekał na Boże Narodzenie u mnie, dziękuję za inspirację :-)
OdpowiedzUsuń