14:57

Ukryta gwiazda Kopernika – przepis na wyjątkową roladę z piernikiem w tle


Dziś przedstawiam Wam przepiękną roladę z ukrytą gwiazdką! Po rozkrojeniu pieczeń zachwyci Waszych domowników czy gości oraz stanie się przepiękną jadalną dekoracją stołu. Połączenie suszonej żurawiny i prawdziwych toruńskich pierniczków z serca fabryki Kopernik idealnie komponuje się z orzeźwiającym smakiem karamboli.

Składniki:
  • dodatkowo: sznurek wędliniarski, folia aluminiowa, naczynie żaroodporne

Łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu, papryki, cynamonu, imbiru, kminu i curry mieszamy ze sobą.

Schab nacinamy długim nożem i tnąc „rozwijamy go” tworząc prostokąt, mięso nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.

Połowę przygotowanej żurawiny blendujemy z 3 pierniczkami, łączymy z pozostałą żurawiną. Około 10cm od końca kawałka mięsa układamy połowę przygotowanej masy żurawinowej, wkładamy karambolę i przykrywamy ją resztą żurawiny, zwinnym ruchem zwijamy roladę i związujemy ją dokładnie sznurkiem wędliniarskim.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, na gorące wkładamy roladę i podsmażamy ją z obu stron. Od razu po smażeniu zwijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wlewamy 300ml wody. Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 170*C.

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kolejnych 15 minutach wyciągamy naczynie. Roladę zostawiamy w foli aż do całkowitego wystudzenia, powstały sos własny przelewamy do rondla.

Powstały sos blendujemy z pozostałymi trzema piernikami i jedną łyżką suszonej żurawiny. Sos podgrzewamy, doprawiamy do smaku pieprzem, cynamonem i imbirem.

Ostudzoną pieczeń kroimy w grube plastry, podajemy z piernikowo-żurawinowym sosem.





http://www.kopernik.com.pl/pl/108_0/produkt_pierniki_nadziewane_w_bialej_czekoladzie.html

2 komentarze:

  1. jaka pyszna propozycja 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. To wspaniały przepis! I świetna nazwa. Bedzie czekał na Boże Narodzenie u mnie, dziękuję za inspirację :-)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie