16:16

Pomidory faszerowane ryżem i mięsem



Faszerowane czy nadziewane pomidory to jedna z moich ulubionych przekąsek zaraz obok faszerowanej cebuli. Dzięki małemu rozmiarowi, tak przygotowany pomidor może być zarówno przekąską, przystawką czy częścią obiadu – gdy faszeruję paprykę jest ona tak duża, że nie ma mowy by była tylko przekąską. Przygotowane przeze mnie pomidory, upiekłam w glinianym Gjuweczu. Ten garnek nie tylko wspaniale piecze potrawy, ale również wygląda ślicznie, przez co upieczone danie możemy podać zaraz po wyjęciu z piekarnika.


http://gjuwecz.pl/


Składniki:
  • 4 duże pomidory
  • 100g ryżu
  • 100g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100g żółtego sera gouda
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 mini kulki mozzarelli
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 100ml wody

Pomidory dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, odcinamy końce i wydrążamy łyżeczką środek. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy pociętą w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone i smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy wydrążone kawałki pomidora, doprawiamy przyprawami, dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ryż gotujemy na sypko.

Usmażony farsz przekładamy na deskę (lub do rozdrabniacza) i tniemy nożem na drobne kawałki, mieszamy z ugotowanym ryżem i startą na tarce goudą.

Pomidory napełniamy przygotowanym farszem, układamy w naczyniu i dekorujemy kulką lub plasterkiem mozzarelli, wlewamy wodę i wstawiamy naczynie do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160*C przez 60 minut.









1 komentarz:

  1. Kocham wszystko co nadziewane, również pomidory. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Gotowanie i blogowanie & LifeStyle , Blogger