11:00

Kurczak curry w pomidorach



Lekko ostre nóżki kurczaka, bardzo aromatyczna i soczyste. Dodatek pomidorów suszonych i tych na gałązce świetnie podkręca smak. Potrawę przygotowałam w glinianym garnku Gjuwecz i myślę, że to dzięki niemu pomidorki nie przypaliły się a jedynie upiekły – do tej pory nie udawało mi się tak przygotować pomidorków, gdy używałam standardowego naczynia żaroodpornego.

Składniki:
  • 6 nóżek kurczaka
  • 100g pomidorów na gałązce
  • 50g suszonych polskich pomidorów (używam od Amkez)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki curry
  • płatki chili, sól, pieprz
  • 200ml wody

Kurczaka nacieramy oliwą, następnie obsypujemy przyprawami (chili wg uznania). Cebulę tniemy w pióra, pomidorki delikatnie myjemy, by nie odpadły od gałązki.

W naczyniu układamy nóżki kurczaka, dodajemy cebulę, pomidorki z gałązką oraz pomidory suszone, wlewamy delikatnie (najlepiej po ściance) przygotowaną wodę. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 90minut, temperatura 180*C. 










2 komentarze:

  1. Bardzo lubię suszone pomidory, nadają specyficzny kwaskowy smak potrawom :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie