Lekko ostre nóżki kurczaka, bardzo aromatyczna i soczyste. Dodatek pomidorów suszonych i tych na gałązce świetnie podkręca smak. Potrawę przygotowałam w glinianym garnku Gjuwecz i myślę, że to dzięki niemu pomidorki nie przypaliły się a jedynie upiekły – do tej pory nie udawało mi się tak przygotować pomidorków, gdy używałam standardowego naczynia żaroodpornego.
Składniki:
- 6 nóżek kurczaka
- 100g pomidorów na gałązce
- 50g suszonych polskich pomidorów (używam od Amkez)
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki curry
- płatki chili, sól, pieprz
- 200ml wody
Kurczaka nacieramy oliwą, następnie obsypujemy przyprawami (chili wg uznania). Cebulę tniemy w pióra, pomidorki delikatnie myjemy, by nie odpadły od gałązki.
W naczyniu układamy nóżki kurczaka, dodajemy cebulę, pomidorki z gałązką oraz pomidory suszone, wlewamy delikatnie (najlepiej po ściance) przygotowaną wodę. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 90minut, temperatura 180*C.
Bardzo lubię suszone pomidory, nadają specyficzny kwaskowy smak potrawom :) Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super <3
OdpowiedzUsuń