11:00

Cebula faszerowana mięsem i serami pleśniowymi


Cebula faszerowana serami pleśniowymi to moja ulubiona, ukochana przekąska. Pierwszy raz przygotowałam ją ponad 10 lat temu, gdy zaprosiłam na swoje urodziny grono moich znajomych. Chyba każdy z nich jadł to cudo pierwszy raz w życiu, bo początki były trudne, nikt nie chciał się przełamać „bo to przecież cebula”, ale gdy spróbowali… każdy chciał dokładkę. Pieczoną cebulę przygotowałam w pięknym bułgarskim glinianym garnku Gjuwecz.


Składniki:
  • 4 duże cebule
  • 100g mięsa mielonego
  • 100g sera pleśniowego bavaria blue (kremowy)
  • 100g sera pleśniowego bergader edelpilz (twardy)
  • miąższ z jednej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 100ml wody
  • 4 plastry sera camembert
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • ziarna czerwonego pieprzu do dekoracji


Cebule obieramy, odcinamy oba końce, delikatnie łyżeczką wydrążamy środek by zachować tylko ścianki cebuli (dwie warstwy) oraz spód. Wydrążone cebule wkładamy do wrzątku i gotujemy dwie minuty.

Miąższ z jednej cebuli drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Soli sugeruję dodać mniej niż zawsze, gdyż sery pleśniowe są wystarczająco słone. Usmażone mięso mieszamy z serami pleśniowymi, możemy użyć rozdrabniacza lub blendera.

Cebule wypełniamy przygotowanym farszem, na wierzch kładziemy plasterek sera camembert, wkładamy do naczynia i delikatnie po ściance wlewamy wodę. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 45 minut, temperatura 180*C.










1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie