13:14

Świąteczna tarta do barszczu



Pyszna tarta z kapustą i grzybami, która cudownie komponuje się z kubkiem barszczu czy jako ciepła przekąska przy wieczornym kieliszku wina


Składniki:
Foremka 30cm

Ciasto

Masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na stolnicy lekko oprószonej mąką. Płat ciasta nawijamy na wałek i następnie rozwijamy na przygotowanej foremce, ciasto dociskamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190*C) i pieczemy przez 20 minut – aż się zarumieni. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kawałek ciasta mniej więcej wielkości kciuka możemy odłożyć i zostawić do późniejszego ozdobienia wierzchu ciasta.

Farsz
  • 800g kiszonej kapusty
  • 50g suszonych grzybów
  • 1l wody
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła 
  • pieprz, majeranek, kminek 

Suszone grzyby moczymy przez dwie godziny, przekładamy je do rondelka i zalewamy świeżą wodą (ok 1l). Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Przecedzamy grzyby na sicie, wodę z gotowania zostawiamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.

Kapustę zalewamy wodą z ugotowanych grzybów, dodajemy pieprz, majeranek oraz kminek – przyprawiamy wg swojego uznania i smaku. Gotujemy na małym ogniu, aż większość płynów odparuje – około 60 minut.

Grzyby mieszamy z cebulą, siekamy drobno lub chwilę blendujemy, mieszamy z ugotowaną kapustą. Przygotowany farsz umieszczamy na sicie i odciskamy nadmiar soku.

Upieczony spód tarty wypełniamy farszem, lekko dociskamy i ozdabiamy kawałkami wcześniej odłożonego ciasta. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika w temperaturze 180*C.

 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Lifestyle by Gotowanie i blogowanie , Blogger