Marchewkowe ciasto z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej to idealny zamiennik długo leżakującego piernika - jeśli nie nastawiliście jeszcze ciasta na piernik, to nic straconego! Ciasto smakuje wybornie, pachnie wspaniale a przełożone konfiturą lub posmarowane czekoladą idealnie wpasuje się w świąteczny klimat. Swój piernik przygotowałam w dwóch małych foremkach od PapilArt, dzięki temu jeden piernik (razem z jednorazową foremką) już powędrował do znajomych.
Składniki:
(keksówka 20x11)
Jajka miksujemy z mlekiem oraz olejem, nadal miksując dodajemy powoli mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy kakao i startą marchewkę, miksujemy przez 2 minuty. Ciasto powinno być gęste.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C (do suchego patyczka), termoobieg, środkowa półka.
Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Rozkruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią wierch ciasta.
Składniki:
(keksówka 20x11)
- 320g mąki
- 180g startej marchewki
- 130g cukru pudru
- 100g oleju
- 80g mleka
- 35g kakao
- 15g przyprawy do piernika
- 8g proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100g czekolady deserowej
Jajka miksujemy z mlekiem oraz olejem, nadal miksując dodajemy powoli mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy kakao i startą marchewkę, miksujemy przez 2 minuty. Ciasto powinno być gęste.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C (do suchego patyczka), termoobieg, środkowa półka.
Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Rozkruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią wierch ciasta.
Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń