02:30

Kostka śniegowa zaspa



Kostka śniegowa to gliniaste brownie, mocno czekoladowe i delikatna pianka, która konsystencją i smakiem przypomina ptasie mleczko. Ciasto jest wspaniałe!


Składniki:
Foremka 25x25 lub 20x30

Ciasto
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 250g masła
  • 275g cukru
  • 40g kakao
  • 90g mąki pszennej
  • 3 jajka
Pianka
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50ml bardzo ciepłej wody, ale nie wrzątku
  • 200g śmietany kremówki 36%


Do rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką oraz masło, na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.

Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę, konsystencja niczym mus. Mąkę oraz kakao przesiewamy.

Do jajek wlewamy ostudzoną masę czekoladową, mieszamy i powoli dodajemy przesianą mąkę z kakao, dokładnie mieszamy.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Nie będzie suchego patyczka :) bo ciasto będzie gliniaste.

Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy w temperaturze pokojowej, następnie wkładamy do lodówki. Przed nałożeniem pianki ciasto musi być zimne, inaczej pianka się rozpuści i nie przylegnie idealnie do ciasta.


Pianka

Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, intensywnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier puder i miksujemy do połączenia. Pod koniec wlewamy powoli ostudzoną żelatynę, miksujemy.

Śmietankę ubijamy na kremówkę, łączymy ją z masą białkową za pomocą szpatułki. Piankę wykładamy na schodzone ciasto, lekko dociskamy, wstawiamy blaszkę do lodówki na dwie godziny.








4 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie