Kostka śniegowa to gliniaste brownie, mocno czekoladowe i delikatna pianka, która konsystencją i smakiem przypomina ptasie mleczko. Ciasto jest wspaniałe!
Składniki:
Foremka 25x25 lub 20x30
Ciasto
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- 250g masła
- 275g cukru
- 40g kakao
- 90g mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50ml bardzo ciepłej wody, ale nie wrzątku
- 200g śmietany kremówki 36%
Do rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką oraz masło, na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę, konsystencja niczym mus. Mąkę oraz kakao przesiewamy.
Do jajek wlewamy ostudzoną masę czekoladową, mieszamy i powoli dodajemy przesianą mąkę z kakao, dokładnie mieszamy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Nie będzie suchego patyczka :) bo ciasto będzie gliniaste.
Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy w temperaturze pokojowej, następnie wkładamy do lodówki. Przed nałożeniem pianki ciasto musi być zimne, inaczej pianka się rozpuści i nie przylegnie idealnie do ciasta.
Pianka
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, intensywnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier puder i miksujemy do połączenia. Pod koniec wlewamy powoli ostudzoną żelatynę, miksujemy.
Śmietankę ubijamy na kremówkę, łączymy ją z masą białkową za pomocą szpatułki. Piankę wykładamy na schodzone ciasto, lekko dociskamy, wstawiamy blaszkę do lodówki na dwie godziny.
wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia) )
OdpowiedzUsuńCiasto zrobię na sylwestra.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak zawsze przepiękne zdjęcia i pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuń