20:18

Tapioka kleista i puree z mango




Na ten wyjątkowy deser, smakosze z całego świata przyjeżdżają do Tajlandii w sezonie mango czyli kwiecień/maj. Przysmak ten serwowany jest w dwóch wariantach - jako ryż z mango lub tapioka z mango, w obu przypadkach przygotowanie polega na doprowadzeniu ryżu/tapioki do bardzo kleistej formy i podanie ze zblendowanym, dojrzałym mango. Dzięki dekoracji ze świeżych kwiatów deser wygląda bardzo wykwintnie.


Składniki:


Tapiokę zalewamy mleczkiem kokosowym, odstawiamy na dwie godziny. Następnie dodajemy cukier, sól i wstawiamy na mały ogień. Co chwilę mieszając, gotujemy tapiokę aż perełki staną się przeźroczyste a cała masa zgęstnieje – około 20 minut. Gotowy pudding wlewamy do miseczek/foremek i zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia.

Mango obieramy, usuwamy pestkę, miąższ blendujemy na gładki krem. Możemy zostawić kilka plasterków mango do dekoracji.

Wystudzona tapioka powinna dodatkowo zgęstnieć w foremce, wtedy delikatnie przekładamy ją do miseczki i dekorujemy zblendowanym mango oraz świeżymi kwiatami. 










29 komentarzy:

  1. Te produkty to dla mnie zupełna nowość! Ale jak widać nie dla Ciebie, bo danie wygląda rewelacyjnie i aż woła: "Zjedz mnie!"

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny deser, piękny i zapewne smaczny, co niezwłocznie sprawdzę :) Moja tapioka (która w szafce nabierała "mocy urzędowej") nareszcie się przyda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały deser. wygląda lekko i smakowicie. gratuluję pomysłu i poproszę o porcję ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym go zjadła, jest tak apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne składniki w deserach. Dzisiaj kupiłam tapiokę, juz wiem jak ją wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Deser marzenie. Nie tylko piękny ale już sobie wyobrażam jaki smaczny! I te cudne zdjęcia.. aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Już dawno nic z tapioki nie robiliśmy, pora to nadrobić. Pyszny deser <3

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm cukier kokosowy? nawet nie wiedziałam, że taki jest! ale pyszności... normalnie aż mi żołądek podszedł do gardła :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale tu u Ciebie pieknie *-*
    Fantastyczne zdjecia :-) tapioki nigdy jeszcze nie jadlam, ale wyglada niesamowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Koniecznie spróbuj, jest pyszna i wcale nie jest droga :) Woreczek to ok.5-9zł a starcza na mnóstwo deserów :)

      Usuń
  10. Świetna propozycja. Z chęcią skusiłabym się na 2 porcje!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, wygląda przepięknie! Chętnie bym spróbowała tego egzotycznego deseru :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie wygląda, zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się wyśmienicie! Z chęcią poczęstowałabym się takim deserem!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie dziwię się, że smakosze się zjeżdżają, gdybym miała środki też bym zjechała :D
    Świetnie wygląda, te kolory, mus z mango, no cudeńko <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny deser! Wspaniale się prezentuje! :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. O tapioce słyszałam, ale jeszcze nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze takiego deseru nie jadłam. Ciekawy i napewno smaczny.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy w życiu nie jadłam tapioki, ale Twoja fotka wygląda tak apetycznie, że nie zawahałabym się spróbować tego deseru :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie