09:59

To pierogi czy pierniczki? Pierniczki jak alpejskie, nadziewane i wyglądające jak pierogi!

 


W tym roku zapragnęłam nadziewanych pierniczków. Użyłam przepisu, z którego korzystam od lat. Jedynie dodałam do niego marmoladę. Wycinałam te serduszka, dodawałam nadzienie, sklejałam... przy nastym stwierdziłam, a może spróbować zrobić to inaczej? Wyciągnęłam foremkę do pierogów i nastała Magia Świąt! Te pierniczki mają naprawdę dużo nadzienia!

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
  •  8 żółtek
  • 3 białka + szczypta soli do ubijania
  • 2 białka do smarowania pierniczków
  • 150g cukru białego
  • 150g cukru trzcinowego
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 200g śmietany 18% (małe całe pudełko)
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250g masła
  • 400g miodu
  • 40g przypraw do piernika (1 opakowanie)
  • 1 buteleczka aromatu pomarańczowego
  • marmolada wieloowocowa do nadziewania pierniczków

 

W rondelku podgrzewam miód z przyprawami korzennymi i aromatem pomarańczowym. Do ciepłego dodaję masło, podgrzewam do rozpuszczenia i odstawiam do wystygnięcia.

Śmietanę przekładam do miski, dodaję sodę i mieszam do połączenia. Odstawiam. W tym czasie śmietana nieco się spieni. Dlatego przełóż ją do innego naczynia przed zmieszaniem z sodą.

Mąkę przesiewam razem z kakao do dużej miski. 

Białka ubijam ze szczyptą soli na gęstą pianę. Dodaję po dwie łyżki cukru. Gdy się rozpuści, dodaję kolejne dwie. I tak aż do momentu, gdy cukier się skończy a masa będzie biała i lśniąca. Następnie dodaję żółtko, miksuję do połączenia. Tak samo z następnymi.

Do przesianej mąki i kakao wlewam masę jajeczna, mieszam szpatułką. Wlewam wystygnięty miód z masłem i przyprawami. Dokładnie mieszam, aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Miskę zawijam w folię i wstawiam do lodówki na przynajmniej 12 godzin, by zgęstniało. Ciasto może zostać w lodówce kilka dni, nie musisz piec następnego dnia.

Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielę na porcje. Podsypuję mąką i rozwałkowuję na grubość ciasta do pierogów - jeśli robię pierniczki nadziewane. Na pierniczki bez nadzienia ciasto powinno być dwukrotnie grubsze. 

Wycięte kółka układam na natłuszczonej foremce do pierogów, dodaję marmoladę i zamykam. Gotowe "pierogi" układam na blaszce. Przed upieczeniem smaruję rozmąconym białkiem.

Piekarnik ustawiam na termoobieg i nagrzewam do 180C stopni. Pierniczki jak pierogi (nadziewane) piekę 12 minut, pierniczki bez nadzienia (po prostu wycięte wzory) 7-8 minut. Z tego przepisu możesz zrobić różne wzory pierniczków nadziewanych, aczkolwiek pierogi robi się najszybciej i mają najwięcej nadzienia.

Moje dobre rady:

  • Pierniczki na chwile przed pieczeniem (nie wcześniej) smaruję rozmąconym białkiem. Dlatego po upieczeniu są lśniące.
  • Foremkę do pierogów smaruję lekko pędzelkiem zamoczonym w oleju, dzięki temu ciasto nie przywiera.
  • Foremkę do wycinania wzorów z ciasta piernikowego czy stemple do robienia wzorów również smaruję pędzelkiem zamoczonym w oleju. Ciasto nie przykleja się do foremki, a wzory naniesione stempelkami są głębokie. Wtedy zużywam dużo mniej mąki do podsypywania.
  • Pierniczki przechowuję w zamkniętym pojemniku wraz z połówką jabłka lub pomarańczy.
  • Z tego przepisu możesz zrobić różne wzory pierniczków nadziewanych, aczkolwiek pierogi robi się najszybciej i mają najwięcej nadzienia.

 


 








Dobry przepis przekazywany jest pocztą pantoflową jak najbardziej gorąca ploteczka. Każdy zaś modyfikuje go wg własnych przekonań kulinarnych. Kilka lat temu odkryłam ten przepis u Blondynka Gotuje, ta zaś znalazła go na Moje Wypieki. A na Moich Wypiekach znalazłam informację przepis Kaeru z MniamMniam.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie