Na ten wyjątkowy deser, smakosze z całego świata przyjeżdżają do Tajlandii w sezonie mango czyli kwiecień/maj. Przysmak ten serwowany jest w dwóch wariantach - jako ryż z mango lub tapioka z mango, w obu przypadkach przygotowanie polega na doprowadzeniu ryżu/tapioki do bardzo kleistej formy i podanie ze zblendowanym, dojrzałym mango. Dzięki dekoracji ze świeżych kwiatów deser wygląda bardzo wykwintnie.
Składniki:
- 600ml mleczka kokosowego House of Asia
- 50g tapioki „małe perełki”
- łyżka cukru kokosowego House of Asia
- szczypta soli
- dojrzałe mango
- świeże kwiaty
Tapiokę zalewamy mleczkiem kokosowym, odstawiamy na dwie godziny. Następnie dodajemy cukier, sól i wstawiamy na mały ogień. Co chwilę mieszając, gotujemy tapiokę aż perełki staną się przeźroczyste a cała masa zgęstnieje – około 20 minut. Gotowy pudding wlewamy do miseczek/foremek i zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia.
Mango obieramy, usuwamy pestkę, miąższ blendujemy na gładki krem. Możemy zostawić kilka plasterków mango do dekoracji.
Wystudzona tapioka powinna dodatkowo zgęstnieć w foremce, wtedy delikatnie przekładamy ją do miseczki i dekorujemy zblendowanym mango oraz świeżymi kwiatami.
Te produkty to dla mnie zupełna nowość! Ale jak widać nie dla Ciebie, bo danie wygląda rewelacyjnie i aż woła: "Zjedz mnie!"
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny deser, piękny i zapewne smaczny, co niezwłocznie sprawdzę :) Moja tapioka (która w szafce nabierała "mocy urzędowej") nareszcie się przyda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwspaniały deser. wygląda lekko i smakowicie. gratuluję pomysłu i poproszę o porcję ��
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ chęcią bym go zjadła, jest tak apetyczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne składniki w deserach. Dzisiaj kupiłam tapiokę, juz wiem jak ją wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDeser marzenie. Nie tylko piękny ale już sobie wyobrażam jaki smaczny! I te cudne zdjęcia.. aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJuż dawno nic z tapioki nie robiliśmy, pora to nadrobić. Pyszny deser <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmmm cukier kokosowy? nawet nie wiedziałam, że taki jest! ale pyszności... normalnie aż mi żołądek podszedł do gardła :P
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle tu u Ciebie pieknie *-*
OdpowiedzUsuńFantastyczne zdjecia :-) tapioki nigdy jeszcze nie jadlam, ale wyglada niesamowicie :-)
Dziękuję :) Koniecznie spróbuj, jest pyszna i wcale nie jest droga :) Woreczek to ok.5-9zł a starcza na mnóstwo deserów :)
UsuńŚwietna propozycja. Z chęcią skusiłabym się na 2 porcje!!!
OdpowiedzUsuńWow, wygląda przepięknie! Chętnie bym spróbowała tego egzotycznego deseru :))
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie! Z chęcią poczęstowałabym się takim deserem!
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że smakosze się zjeżdżają, gdybym miała środki też bym zjechała :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, te kolory, mus z mango, no cudeńko <3
Świetny deser! Wspaniale się prezentuje! :-)
OdpowiedzUsuńO tapioce słyszałam, ale jeszcze nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego deseru nie jadłam. Ciekawy i napewno smaczny.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNigdy w życiu nie jadłam tapioki, ale Twoja fotka wygląda tak apetycznie, że nie zawahałabym się spróbować tego deseru :)
OdpowiedzUsuńdzięki :*
UsuńBrzmi i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń