Tom yum to najbardziej znana tajlandzka zupa, znana w samej Tajlandii jak i na całym świecie. Dzisiaj przygotowałam Tom Yum Goong czyli wersję z krewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna.
Składniki:
- 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych)
- 500ml bulionu warzywnego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 8 liści kaffiru House of Asia
- 4 plastry imbir
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 papryczka chili
- 4 średnie pieczarki
- 3 łyżki mleczka kokosowego House of Asia
- garść świeżej kolendry
- 3 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka pasty chilli (może być sambal)
- 1 łyżka pasty Tom Yum House of Asia
Trawę cytrynową kroimy wzdłuż na małe kawałki, około 2-3cm. Chili, imbir i pieczarki kroimy w plasterki. Krewetki obieramy, oczyszczamy (wyciągamy czarną nitkę).
Podgrzewamy bulion, dodajemy chili, imbir, pieczarki, liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy 5 minut.
Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż. Składniki zaprawy mieszamy w szklance, wlewamy do zupy, dodajemy pomidorki i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą.
Bardzo apetyczna zupa, chętnie się skuszę na miseczkę :)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie składników. Zupa zapowiada się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSmaczna kolorowa zupa :)
OdpowiedzUsuń