10:00

Tajska zupa Tom Yum Goong





Tom yum to najbardziej znana tajlandzka zupa, znana w samej Tajlandii jak i na całym świecie. Dzisiaj przygotowałam Tom Yum Goong czyli wersję z krewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna.


Składniki:
Zaprawa
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka pasty chilli (może być sambal)
  • 1 łyżka pasty Tom Yum House of Asia


Trawę cytrynową kroimy wzdłuż na małe kawałki, około 2-3cm. Chili, imbir i pieczarki kroimy w plasterki. Krewetki obieramy, oczyszczamy (wyciągamy czarną nitkę).

Podgrzewamy bulion, dodajemy chili, imbir, pieczarki, liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy 5 minut.

Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż. Składniki zaprawy mieszamy w szklance, wlewamy do zupy, dodajemy pomidorki i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą.



 



5 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna zupa, chętnie się skuszę na miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne połączenie składników. Zupa zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczna kolorowa zupa :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie