11:00

Dyniowa zupa curry z mleczkiem kokosowym


Świetna zupa krem o smaku curry z wyczuwalnym smakiem nasion kolendry i ostrą nutą dzięki chili. Dyniowa odsłona curry połączona z delikatnym mleczkiem kokosowym. Tej zupy trzeba spróbować!


Składnik:
  • 1kg (waga obranej i oczyszczonej dyni)
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 400ml bulionu warzywnego/rosołu
  • imbir - kawałek ok. 5cm
  • 3 płaskie łyżki przyprawy curry
  • 3 płaskie łyżki nasion kolendry (roztartych w moździerzu)
  • garść świeżej bazylii cytrynowej
  • pasta chili (może być sambal)
  • dwie szczypty soli


Dynię oczyszczamy, kroimy w półksiężyce, ściągamy skórę obieraczką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C.

Imbir obieramy, ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.

Bulion podgrzewamy, dodajemy upieczoną dynię, garść bazylii, dwie szczypty soli, curry oraz kolendrę oraz imbir, blendujemy na gładki krem.

Zupę podgrzewamy, wlewamy mleczko kokosowe i intensywnie mieszamy. Krem podajemy z kleksem z pasty chili. 








3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcie! Jestem ciekawa smaku tego dania. :) Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie wygląda, te kolory...

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie dyni z mleczkiem kokosowym uwielbiam! I do tego rozgrzewające curry - zupa idealna na jesień :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Gotowanie i blogowanie & LifeStyle , Blogger