Świetna zupa krem o smaku curry z wyczuwalnym smakiem nasion kolendry i ostrą nutą dzięki chili. Dyniowa odsłona curry połączona z delikatnym mleczkiem kokosowym. Tej zupy trzeba spróbować!
Składnik:
- 1kg (waga obranej i oczyszczonej dyni)
- 400ml mleczka kokosowego
- 400ml bulionu warzywnego/rosołu
- imbir - kawałek ok. 5cm
- 3 płaskie łyżki przyprawy curry
- 3 płaskie łyżki nasion kolendry (roztartych w moździerzu)
- garść świeżej bazylii cytrynowej
- pasta chili (może być sambal)
- dwie szczypty soli
Dynię oczyszczamy, kroimy w półksiężyce, ściągamy skórę obieraczką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C.
Imbir obieramy, ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.
Bulion podgrzewamy, dodajemy upieczoną dynię, garść bazylii, dwie szczypty soli, curry oraz kolendrę oraz imbir, blendujemy na gładki krem.
Zupę podgrzewamy, wlewamy mleczko kokosowe i intensywnie mieszamy. Krem podajemy z kleksem z pasty chili.
Piękne zdjęcie! Jestem ciekawa smaku tego dania. :) Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda, te kolory...
OdpowiedzUsuńPołączenie dyni z mleczkiem kokosowym uwielbiam! I do tego rozgrzewające curry - zupa idealna na jesień :)
OdpowiedzUsuń