Pysze i naturalnie zielone ciasto prosto ze Słowacji. Przepis dostałam w tamtejszym sklepie, gdy kupowałam ciemny olej w 100% z pestek dyni. Ciasto smakuje wspaniale, ma delikatny dyniowy aromat.
Składniki:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwalniamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy jeszcze dwie minuty od dodania ostatniego żółtka.
Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem.
Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe, układamy połówki śliwek. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 80 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia, następnie obracamy.
Uwagi:
Ważne, by olej był w 100% z pestek dyni. Olej jest ciemnozielony, a po wlaniu do ciasta zmienia kolor na brunatny. Kolor ciasta zawdzięczamy właśnie porządnemu olejowi z pestek dyni.
Owoce w tym cieście opadną na dół, więc na koniec odwracamy ciasto.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200ml oleju z pestek dyni
- śliwki
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwalniamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy jeszcze dwie minuty od dodania ostatniego żółtka.
Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem.
Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe, układamy połówki śliwek. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 80 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia, następnie obracamy.
Uwagi:
Ważne, by olej był w 100% z pestek dyni. Olej jest ciemnozielony, a po wlaniu do ciasta zmienia kolor na brunatny. Kolor ciasta zawdzięczamy właśnie porządnemu olejowi z pestek dyni.
Owoce w tym cieście opadną na dół, więc na koniec odwracamy ciasto.
wygląda pysznie,
OdpowiedzUsuńna pewno bym się poczęstowała ;)
Omnomnom <3
OdpowiedzUsuń