14:50

Naturalnie zielone ciasto ze Słowacji



Pysze i naturalnie zielone ciasto prosto ze Słowacji. Przepis dostałam w tamtejszym sklepie, gdy kupowałam ciemny olej w 100% z pestek dyni. Ciasto smakuje wspaniale, ma delikatny dyniowy aromat.


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200ml oleju z pestek dyni
  • śliwki

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwalniamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy jeszcze dwie minuty od dodania ostatniego żółtka.

Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem.

Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe, układamy połówki śliwek. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 80 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia, następnie obracamy.

Uwagi:

Ważne, by olej był w 100% z pestek dyni. Olej jest ciemnozielony, a po wlaniu do ciasta zmienia kolor na brunatny. Kolor ciasta zawdzięczamy właśnie porządnemu olejowi z pestek dyni.

Owoce w tym cieście opadną na dół, więc na koniec odwracamy ciasto. 






2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie