11:00

Sernik idealny w obłoczkach




Przepis na sernik idealny, to zdecydowanie najlepszy przepis na moim blogu. Dziś prezentuję Wam wersję inną, nie wiem czy "ulepszoną", bo oba serniki smakują bosko. Sernik otulony mnóstwem piankowych obłoczków, smakuje obłędnie i bardzo szybko znika.

Składniki:
Obłoczki:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru

W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym aż do otrzymania pięknej, gęstej żółtej masy. Zwalniamy obroty miksera do minimum i dodajemy porcjami biały ser a później serek homogenizowany. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika.

Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika a gdy upłynie 15 minut wyciągamy sernik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i miksujemy do połączenia. Sernik dekorujemy pianką z każdej strony, wstawiamy ponownie do piekarnika – 5 minut w 200*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 10 minut.

Wskazówki:
  • Sernik piekę z termoobiegiem  
  • W trakcie pieczenia nie zaglądamy do piekarnika. 
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jak to mówi moja ciocia, jajka na sernik mają leżeć dobę poza lodówką. 
  • Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika.







11 komentarzy:

  1. pięknie wygląda z tymi obłoczkami piankowymi! Mam białka w zamrażarce, czas zrobić taki sernik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta bezowa, kolczasta czapa wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę podać ile serka homogenizowanego, ponieważ w składzie nie ma podanego.
    Natomiast już jest uwzględnieniu przy robieniu .Dziękuję Dorka

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje Pani Małgosiu :D. Teraz zostało zmierzyć się z Pani przepisem :D :D .Pozdrawiam Dorka

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Małgosiu czy jest opcja podpowiedzi jak Pani zrobiła bezę czuprynkę ? :D :D
    Pozdrawiam Dorka

    OdpowiedzUsuń
  6. Beze umiescilam w rekawie szprycy, nalozylam koncowke jak do tortow i wyciskalam stozki sciscle obok siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy masę serową pieczemy tylko z termoobiegiem? Na którym poziomie i czy włączyć dolną lub górną grzałkę?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja piekę góra-dół termoobieg, w piekarniku mam 4 półki i daję na 2 licząc od dołu.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Lifestyle by Gotowanie i blogowanie , Blogger