06:30

Penne z ciecierzycą i guanciale





Wspaniały i lekki makaron z cieciorką, dojrzewającym wieprzowym policzkiem (guanciale) lub bardziej dostępną pancettą i mnóstwem kolendry. To danie przygotowuje się szybko i zawsze gdy nie mam zbyt wiele czasu na obiad, to przygotowuję właśnie to.


Składniki:
  • 500g makaronu penne
  • 300g ciecierzycy z puszki
  • 200g guanciale lub pancetty
  • 50ml oliwy z oliwek
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 gałązka rozmarynu
  • dwie szczypty chili
  • świeżo mielony pieprz

Z guanciale lub pancetty odcinamy skórę (oddajemy ją ptaszkom), kroimy "boczek" w paski a następnie w słupki. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy chili, podgrzewamy i wkładamy pokrojone guanciale/pancette. Na małym ogniu podgrzewamy zwartość patelni do momentu, aż "boczek" ładnie się wytopi.


Wlewamy wino, ciecierzycę odcedzamy, dodajemy na patelnię razem z gałązką rozmarynu, smażymy na małym ogniu przez 15 minut aż powstały sos się zredukuje.


Makaron gotujemy, mieszamy z zawartością patelni. Kolendrę siekamy, łączymy z makaronem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i podajemy.








1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie