22:00

Batoniki owsiane


Pyszne i domowe batoniki owsiane! Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, a po godzinie chłodzenia możemy cieszyć się smakiem domowych batoników.

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki ziaren (słonecznik, dynia)
  • 0,5 szklanki suszonych owoców – użyłam wiśni
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu 
 


Masło mieszamy z miodem, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego połączenia. Płatki owsiane, ziarna i suszone owoce mieszamy, zalewamy gorącym syropem, mieszamy łyżką. Ciepłą mieszankę ugniatamy ręką, by syrop dobrze zmieszał się z płatkami. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy owsiankę mieszaną i mocno dociskamy i formujemy prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 60 minut, gdy masa stężeje kroimy batoniki. 









3 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wyglądają. Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne batoniki, bardzo lubię takie domowe słodycze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie batoniki. Też często robię w różnych wersjach. Zdrowo i smacznie.

    P.s. Jak zawsze piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie