11:00

Zupa szczawiowa





Zupa, której smak pamiętam z dzieciństwa. Jak byłam mała wychodziłam z mamą na spacer i zbierałyśmy szczaw na zupę, pamiętam, że uwielbiałam zajadać surowe listki. 


Składniki:
  • 2,5l zimnej wody
  • 300g łopatki z kością
  • 280g szczawiu ze słoiczka
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku

Mięso zalewamy zimną wodą, gotujemy, zbieramy szumowiny – jeśli jest ich dużo to wylewamy wodę, myjemy garnek i mięso, ponownie zagotowujemy wodę.

Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, koperek drobno siekamy. Garnek wstawiamy na najmniejszy możliwy ogień, dodajemy ziemniaki, koperek, marchewkę oraz przyprawy. Gotujemy 50 minut, dodajemy szczaw i gotujemy 30 minut.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.






1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie