Deser stary jak świat - pieczone jabłka. Moje są dodatkowo otulone syropem imbirowym i nadziane ciasteczkami o smaku szarlotki. Nic dodać, nic ująć, jabłka są boskie.
Składniki:
- 4 jabłka
- 4 łyżki syropu imbirowego
- 8 kruchych ciastek (użyłam ciastek o smaku szarlotki)
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 2 łyżki stopionego masła
Ciastka kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem oraz przyprawą korzenną. Jabłka myjemy, odcinamy spód i łyżeczką wydrążamy środek. Jabłka nadziewamy przygotowaną masą ciasteczkową, przykrywamy odciętym spodem. Każde jabłko dokładnie smarujemy łyżką syropu imbirowego.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C.
przepysznie wyglądają <3
OdpowiedzUsuńSmaki mojego dzieciństwa, pycha!
OdpowiedzUsuń